Blok 1.1

Eerste persoonslijkheidstest 

Pitch Coaching

 

Ik ben Jelmer van der Wal. Ik ben 18 jaar oud en kom uit Sneek. Afgelopen zomer heb ik drie maanden in Spanje gewerkt. Ik werkte op een camping, waarbij ik vooral mensen moest helpen en klanten vriendelijk moest onthalen. Ook moest ik de accommodaties schoonmaken waar de klanten in moesten verblijven. Het werk was vooral leerzaam, omdat alles in het Engels ging en je iedere dag met andere mensen moest werken.

Verder heb ik als voorwerp een pak kaarten meegenomen. Ik ben nu sinds 2 jaar bezig met kaart trucjes en cardistry. Het mooie aan deze hobby is dat je iedere keer weer eraan wordt herinnerd dat dingen vaak niet zo zijn als ze lijken. En dat kun je mooi zien aan de hand van de trucjes en misleidingen die vaak voorkomen bij cardistry en kaart trucjes. Ook heb ik een persoonlijkheidstest gedaan. Het resultaat van deze test kon ik mij eerst wel aardig bij aansluiten, maar naarmate de uitleg van het resultaat vorderde bleken er toch een aantal punten niet helemaal overeen te komen. Het is dan ook goed om zo af en toe een persoonlijkheidstest te doen, maar neem het nooit klakkeloos aan en bekijk het eerst kritisch. In de presentatie vertelde ik ook nog wat andere dingen en ging ik ook wat dieper in op wat er nou precies in de test stond. Ik heb nu een kleine indicatie gegeven van hoe mijn presentatie ongeveer verliep.  

 

Persoonlijkheidstest

 

Volgens het model van Jung zijn jouw voorkeuren: introversionintuition, feeling en judging. Dat wil zeggen, je bent gericht op de toekomst en wilt graag inzicht krijgen in jezelf. Je staat niet graag in het middelpunt van de belangstelling. Het is belangrijk voor je om je te kunnen concentreren op datgene waar je mee bezig bent. Dat gaat voor jou het beste alleen. Je komt het meeste tot je recht in beroepen en activiteiten waarin je je kunt concentreren op je ideeën en idealen. Beroepen die bij je passen zijn bijvoorbeeld: onderzoeker, psycholoog, en kunstenaar. Je leert het makkelijkste: als de leerstof dient als een middel om je idealen te verwezenlijken en je gevraagd wordt na te denken over de leerstof. Valkuilen: je kunt verblind raken door je idealisme, durft slecht kritiek te geven, en staat niet altijd open voor andermans ideeën. 

 

Het eerste deel van de uitleg van deze persoonlijkheidstest kan ik mij nog enigszins in vinden, maar vanaf het stuk: “Dat gaat...beste alleen.”,  gaan het wat mij betreft de verkeerde kant op. Ik werk net zo graag in teamverband als alleen. Het alleen werken gaat soms wel even wat sneller. Ook de beroepen die ze noemen, kan ik mij niet helemaal in vinden. Ik vind psycholoog en onderzoeker dan nog wel interessant, maar kunstenaar spreekt mij niet zozeer aan. Zeker bij de valkuilen herken ik mij niet in. Ik probeer altijd zo open mogelijk te blijven voor andermans ideeën, kritiek geven heb ik geen probleem mee zolang het opbouwend is en ik raak zeker niet verblind door m’n idealisme. Je kunt uit zulke testen altijd wel wat nuttige dingen halen, maar je moet er altijd van op de hoogte zijn dat zulke dingen nooit echt zeggen hoe jij of iemand anders is.  


Tweede persoonlijkheidstest

Persoonlijkheidstest

Openheid 

Openheid beschrijft een persoons neiging om op een abstracte en ingewikkelde manier te denken. Hogere scores zijn vaak creatief, avontuurlijk en intellectueel. Ze houden vaak van het spelen met ideeën en nieuwe dingen ontdekken. Ik scoor hier 71% op, wat een hoge score inhoudt. Hierdoor word ik dus beschreven als een creatief, avontuurlijk en intellectueel persoon. Zeker in het eerste en tweede kenmerk kan ik mijn sterk in vinden, maar dat derde kenmerk moet nog maar blijken ðŸ˜‰.  

 

Bewustzijn   

Bewustzijn beschrijft een persoons vermogen om hun zelfdiscipline en hun beheersing te trainen om hun doel te bereiken. Hoge scores zijn voor mensen die georganiseerd en vastbesloten zijn en in staat om onmiddellijke voldoening te halen uit lange-termijn prestaties. Ik heb hier een hoge score van 77% behaalt, wat inhoudt dat ik een geordend en georganiseerd persoon ben. Ik zou mezelf dan moeten zien als een vertrouwelijk en verantwoordelijk persoon. Hier sta ik verder wel achter. Ik zie mijzelf wel als een persoon die verantwoordelijkheid neemt en betrouwbaar is.  

 

Extraversie 

Een extraversie beschrijft het belang van een persoon voor het zoeken van stimulans vanuit de buitenwereld, zeker in de vorm van aandacht van andere mensen. Extraversie mensen benaderen anderen actief om hun vriendschap, bewondering, kracht, status, opwinding en romantiek te verdienen.  Ik scoorde 71% op dit onderdeel. Als ik het bovenstaande oplees kan ik mijn daar zeker niet in vinden, maar ook wordt er gezegd dat een extraversie persoon vaak vriendelijk, enthousiast en vol energie is richting andere mensen. Daar kon ik mijn dan wel weer in vinden. Maar verder zoek ik zeker niet te veel aandacht. 

 

Aanvaardbaarheid 

Aanvaardbaarheid beschrijft een persoons neiging om de behoeften van anderen voor die van hen te plaatsen en om liever samen te werken dan te concurreren. Mensen met een hoge score ervaren veel medeleven voor anderen en halen, uit het zorgen voor en dienen van anderen, veel voldoening. Deze soort mensen zijn vaak betrouwbaar en vergeeflijk. Mijn score was 73%. Ik kan mij goed vinden in de kwaliteiten die genoemd worden, maar ik zie mijzelf niet als een persoon die echt veel voldoening haal uit het zorgen voor en dienen van andere mensen.  

 

Neuroticisme 

Neuroticisme beschrijft een persoons neiging tot het ervaren van negatieve emoties waaronder angst, verdriet, schuld en schaamte. Terwijl iedereen deze emoties ervaart van tijd tot tijd, zijn sommige mensen meer vatbaar tegen de emoties dan anderen. Ik scoorde hier 23% op. Dit houdt in dat ik eerder bij een tegenslag het zou accepteren en verder zou gaan met mijn leven, in plaats van een groot probleem ervan maken. Hier kan ik mij dan ook erg goed in vinden, want ik zie zelf het nut er niet van in om je druk te maken over iets waar je niets aan kan doen. Echter, het is wel een ander verhaal wanneer ik weet dat ik er wel een hand in heb. 

 

Kernkwadranten 

 

5 kwaliteiten uit mijn omgeving (vrienden en familie):   

  1. Attent 
  2. Spontaan
  3. Eerlijk 
  4. Kritisch naar jezelf 
  5. Sociaal 

5 kwaliteiten uit mijn projectteam:  

  1. Energiek 
  2. Optimistisch  
  3. Enthousiast 
  4. Collegiaal  
  5. Sociaal 

Top 5 van de kwaliteiten 

  1. Accuraat  
  2. Eerlijk 
  3. Optimistisch 
  4. Kritisch op jezelf 
  5. Sociaal 

Top 3 van de kwaliteiten 

  1. Accuraat 
  2. Optimistisch  
  3. Kritisch op jezelf 

Kernkwadranten

Kernkwaliteit Valkuil Uitdaging Allergie
Accuraat Pietluttigheid Creativiteit Warrigheid
Optimistisch Naïef Alert Pessimisme
Kritisch Rebels Respectvol Ja-knikken

Samenvatting Opleidingsprofiel


Sollicitatiebrief

 

Motivatiebrief Project Management Assistant 
Bij internationale organisatie 

                                                                                                 

                                                                                                 Jelmer Jeroen van der Wal 
                                                                                                 Oosterkade 9 D1 
                                                                                                 9711 RS, Groningen 

                                                                                                 21 oktober 2018 

Adecco Top Secretaris 
Amsterdam Zuidoost  
1101 NH  

 

 

Geachte heer/mevrouw, 

 

Ik ben Jelmer van der Wal en nadat ik in Groningen mijn HBO Bachelor Sportkunde heb afgerond, mijn minor in Spanje heb genoten aan de faculteit van Event Management en mijn cursus Projectmatig werken in september 2021 heb behaald, werk ik momenteel ruim een jaar als contactpersoon bij een internationale houthandelaar. In deze functie ga ik naar klanten, sta ik voor groepen en geef ik onder andere informatie over de gang van zaken aan medewerkers van het bedrijf.  

Ik heb mij de afgelopen jaren erg goed kunnen ontwikkelen op het gebied van  

management. Zo heb ik tijdens mijn studie meerdere evenement opgezet in Noord-Nederland. Verder heb ik tijdens mijn minor in Spanje projecten moeten coördineren en ondersteunen. Deze ervaringen hebben mij geholpen om overzicht te houden in moeilijke en stressvolle situaties. Ik ben goed in probleemoplossend te werk gaan. Ik kan op een creatieve wijze tot de juiste oplossingen komen en door mijn sociale vaardigheden kan ik goed communiceren met medewerkers en betrokken om onduidelijkheden te voorkomen. Door mijn sportgeschiedenis in het Freerunnen, voetbal, kickboksen, boogschieten en fitness kan ik goed omgaan in teamverband, waarbij ik al snel mensen kan lezen en begrijpen. Ik zie de goede en minder goede kwaliteiten van mensen en weet hoe ik hierop kan anticiperen. Ik kan mij goed aanpassen aan de omgeving en aan de mensen die daar een rol in spelen, zo heb ik in mijn buitenlandse werkervaringen ook veel moeten werken met verschillende mensen en culturen.  

Door mijn werkervaring in het buitenland (Spanje, Amerika, Australië, Thailand  

en Oostenrijk) ben ik erg comfortabel met het opzoeken van nieuwe uitdagingen en het spreken van andere talen, waaronder het Spaans, Duits en Engels. Ik ben mij bewust van het feit dat ik niet volledig voldoe aan de benodigde functie-eisen maar daarom wil ik u erop wijzen dat ik een groot organisatorisch vermogen heb, veel ervaring heb in internationale werkvelden en in korte tijd nieuwe vaardigheden kan aanleren. Ik ben dan ook een gedreven persoon die niet afschrikt van hard werken. Ik ben gemotiveerd om de extra meters te maken om mij te ontpoppen tot waardig Project Management Assistant.  

 

 

Ten slotte wil ik u bedanken dat ik mijn keuze om te werken als Project Management Assistant bij internationale organisatie heb mogen toelichten en motiveren. Graag verwijs ik u naar de mijn Curriculum Vitea die onderaan de pagina te vinden is.  

 

Graag hoor ik van u.  

 

Hoogachtend,

 

Jelmer Jeroen van der Wal


Motieven

Vijf waarden van jezelf 

  1. Alertheid: Deze waarde vind ik belangrijk, omdat ik vind dat je op de hoogte moet zijn van de dingen die om je heen gebeuren. Niet alleen qua gebeurtenissen, maar vooral de dingen die bij andere mensen aan de hand zijn. Op deze manier kun je goed inspelen op mensen en rekening met hen houden. Zo komen we ook aan bij mijn volgende waarde: behulpzaamheid.  
  2. Behulpzaamheid: Denken om je medemens en rekening houden met elkaar. Ik vind dit belangrijk, omdat je door elkaar te helpen en voor elkaar te zorgen veel verder kunt komen dan wanneer je alles alleen gaat doen.  
  3. Avontuurlijk: Door veel verschillende dingen te doen in de vorm van reizen of activiteiten, plaats je jezelf steeds in een nieuwe en onbekende situatie. Hierdoor leer je erg veel en ontwikkel je jezelf op veel verschillende vlakken, waaronder sociale vaardigheden, zelfvertrouwen en probleemoplossend vermogen. 
  4. Discipline: Afspraken nakomen en deadlines voor jezelf zetten. Jezelf ertoe zetten om bepaalde dingen te doen, ook de dingen die je eigenlijk niet leuk vindt 
  5. Flexibiliteit: Om niet te gebonden zijn aan bepaalde denkwijzen, keuzes en manieren van aanpakken. Door open te staan voor nieuwe dingen kun je je makkelijker aanpassen aan nieuwe situaties en kun je sneller leren.  

 


Blok 1.2

Balans

Vak Alle punten behaald ja/nee Individueel of teamverband
Sportevenement Ja Teamverband
Sport & Identiteit Ja Individueel
Sportsociologie Ja Individueel

Hoe kom je in je flow? 

Waar moet ik nog aan werken? 

  • Ik moet mij vooral gaan focussen op het gebied van structuur en organiseren. Ik merkte uit het vorige blok dat ik soms moeite had met het inplannen van bepaalde zaken. En dat ik het overzicht van de opdrachten uit het oog verloor.  

Wat ga ik hieraan doen? 

  • Ik ga al mijn werkmappen van de verschillende vakken goed ordenen, niet alleen op vak, maar ook op blok en les. Hierdoor heb ik overzichtelijker waar ik mee bezig ben en waar het voor zal dienen. Ook ga ik vaker op Blackboard kijken om goed op de hoogte te blijven van de komende opdrachten en de opdrachten die gedaan moeten worden. Ik ga alle deadlines en de To do's direct in mijn agenda zetten, om misverstanden te voorkomen. Verder heb ik gemerkt dat, wanneer ik minder druk bezig ben buitenschool om het lastiger voor mij wordt om dingen goed in te plannen. Dit komt waarschijnlijk doordat ik dan veel meer tijd heb, hierdoor krijg moeite met het inplannen van activiteiten. Uit andere jaren blijkt dat, wanneer ik erg druk bezig was met o.a. voetbal, freerunning, training geven, boogschieten, houtbewerking en gitaar spelen het maken van huiswerk opdrachten en andere zaken veel beter uitkwamen. Dit ontstond natuurlijk doordat er al heel wat structuur in mijn leven aan de gang was. Het lijkt mij daarom verstandig om dit, tot op zekere hoogte, weer terug te brengen.  Daarnaast wil ik ook nog eens een cursus bijwonen, waarbij het gaat over het leren van studievaardigheden. Ik zou mij dan vooral gaan focussen op vaardigheden als effectief studeren, samenvatten van teksten en leren voor een tentamen. Deze keuzes maak ik niet per se omdat ik er veel moeite mee heb, maar er is altijd ruimte voor verbetering. En wie weet, misschien hoor je nog eens wat nieuws.  

Stappen die genomen moeten worden: 

  1. Duidelijkere aanduiding van de vakken in mappen. 
  2. Agenda beter bijhouden en vaker blackboard erbij pakken. 
  3. Meer structuur in mijn dagelijkse leven krijgen, door meer vastigheid aan te nemen.  
  4. Cursus studievaardigheden bijwonen.  

Zijn er ook daadwerkelijk stappen genomen?

Zoals hierboven te zien is heb ik alle vakken per periode ingedeeld. Wanneer ik op een vak klik krijg ik alles wat ik voor dat vak gedaan heb of nodig heb, waaronder artikelen en werkcollege aantekeningen. Dit is ook weer aangeduid per les. Verder heb ik ook veel meer gebruik gemaakt van mijn agenda en Blackboard. Zo heb ik Blackboard altijd open staan op een tabblad en heb ik alle afspraken en/of huiswerk opdrachten genoteerd in mijn agenda van de telefoon. Hierdoor ben ik de afgelopen periode van blok 1.2 veel beter doorgekomen. 

Ik heb in mijn actiepunten ook genoemd dat ik meer vastigheid wilde aannemen, zodat ik meer structuur in mijn dagen zou krijgen. Dit heb ik gewaarborgt door iedere ochtend en avond ademhalings- en krachtoefeningen te doen. Daarnaast lees ik bijna iedere avond en doe ik iedere ochtend mijn cursus Spaans via Duolingo. Sinds kort ben ik ook begonnen met een cursus Duits, omdat ik volgend jaar Ski/Snowboard leraar wil worden in Oostenrijk. 

Ik heb de cursus studievaardigheden niet nodig gehad dit blok. De vakken gingen mij goed af. Ik had het leren en het maken van de opdrachten goed in de hand voor mijn gevoel. 

 


Reflectiecyclus (Korthagen)

Positief Feedback gegeven Feedback ontvangen
Situatie 1: In de Ardennen week hadden best veel mensen er moeite mee om er doorheen te komen, zeker op de momenten dat het even tegenzat. Daarom was ik tijdens deze week er vooral op gericht om mijn medestudenten te wijzen op de dingen die wel meezitten en die wel goed gaan. Maar ook vooral om alles weer een beetje in perspectief te zetten, we waren er tenslotte maar vijf dagen. Dat overleef je natuurlijk wel. Ik probeerde dus om iedereen vooral van positieve feedback te voorzien, omdat de meeste mensen al erg in de negatieve sfeer zaten. Ik wees hen op de dingen die wel goed gingen en daarna gaf ik hen tips om het misschien iets makkelijker te maken voor henzelf. Daarna eindigde ik met weer een positief aspect. Situatie 2: Het positief feedback ontvangen merk ik voor een groot deel op tijdens het freerunnen. Hier wordt je vaak gewezen op dingen die je beter zou kunnen doen, maar vooral ook op de dingen die wel goed gaan. Want door te weten waar je sterkere punten liggen, kun je heel goed deze punten gebruiken om de zwakkere punten te trainen. De verbeterpunten kwamen vooral over doordat het vertelt werd in combinatie met de positieve aspecten.
Negatief Feedback gegeven Feedback ontvangen
Situatie 3: Tijdens mijn werk in Spanje, werkte ik in teamverband met een team van vijf mensen. We hadden samen veel verschillende taken die moesten worden uitgevoerd, waaronder het schoonmaken van de accommodaties voor de gasten. Eén collega uit het team deed haar werk echter niet goed, dit kwam vooral naar voren tijdens het schoonmaken. Hier heb ik haar toen op aangesproken, maar omdat ik wist dat zij erg gevoelig is, noemde ik eerst de dingen waar ze erg goed in is. Daarna de verbeterpunten en later weer de positieve aspecten. Op die manier kon ze het iets meer waarderen. Situatie 4: Tijdens het lesgeven op de Hanze met het vak Sport & Identiteit ontving ik feedback over wat ik in het vervolg beter had kunnen doen in de les. Ik zie dit niet per se als negatieve feedback, want alle feedback die je ontvangt heb je wat aan, en is in dat opzichte positief. Het woord 'negatieve' feedback vind ik daarom niet helemaal passend. Maar ontvangen heb ik het wel. De manier waarop ik dit heb ontvangen zit vooral in de manier van een positief, negatief en weer positieve kant van de les.

Buddygesprekken


Feedback & Intervisie

Opdracht feedback

 

Deze opdracht heb ik samen met Joris gemaakt. Het feedback geven heb ik gedaan aan de hand van de sandwich methode. Ook Joris maakte gebruik van deze methode. Joris gaf aan dat hij het persoonlijk fijner vindt om de sandwich methode te ontvangen, omdat hij het lastig vindt om regelrechte negatieve feedback te verwerken. “Als je begint met iets dat goed ging, dan ga je positiever kijken naar de negatieve punten,” stelt Joris de Vries.

In de lessen van sport en technisch kader worden we geleerd om elkaar feedback te geven op de sandwich methode. Deze methode werkt natuurlijk het best, omdat het een snelle en voorzichtige manier is om iemand van feedback te voorzien. Als ontvanger denk ik eerder dat ik de wrap methode meer zou waarderen. Bij deze methode ga je in gesprek met de feedback gever. Als feedback ontvanger wordt er verwacht dat je kritisch gaat nadenken over je eigen les. Wat vond je er zelf van? Dit is, in mijn ogen, een effectieve manier om iemand bewuster om te laten gaan met de gemaakte keuzes.

Mijn voorkeursmethode als zender zou daarentegen meer liggen bij de sandwich methode, omdat je met deze manier de minste kans loopt dat, mensen die de feedback ontvangen, gekwetst raken.

 

Opdracht intervisie

Bij deze opdracht hebben Joris en ik weer samengewerkt. Dit met in ons achterhoofd het idee dat wij ook samenwerken met de opdracht van organisatieadvies. Hierdoor hebben wij een beter beeld van elkaars communicatieve vermogen.

Joris over mij:

+ “De mailtjes en berichten die jij stuurt naar de bestuursleden en/of betrokken bij de vereniging zijn altijd erg netjes. Verder houd je de berichten ook duidelijk en houd je rekening met het rooster van anderen”.

  • “Je zou als verbeterpunt meer kunnen kijken naar de manier waarop je gebruik maakt van je komma’s in een zin. Zo maak je vaak gebruik van erg lange zinnen. Deze zinnen kun je zeker korter maken door i.p.v. een komma, een punt te plaatsen”.

+ “Verder houd je mij goed op de hoogte door het gebruik van WhatsApp of het gebruik van telefonie. Je geeft goed aan waar je zelf mee bezig bent en welke punten wij ons voor een week op moeten richten”.


Leerdoel voor volgend blok, 1.3

Sensitiviteit & Betrokkenheid

Definitie sensitiviteit & betrokkenheid 

Sensitiviteit wordt door (Zorg en Welzijn, 2011) omschreven als een responsieve houding, waarbij men zich verplaatst in de situatie en gevoelens van een ander. Echter kan sensitiviteit ook gezien worden als het percentage personen met een bepaalde ziekte die door een test terecht als ziek worden geclassificeerd (www.encyclo.nl). In het kader van dit portfolio wordt uitgegaan van sensitiviteit als een responsieve houding, waarbij men zich verplaatst in de situatie en gevoelens van een ander 

Betrokkenheid wordt door (kennisconsult.nl) omschreven als de mate waarin men betrokken is bij bepaalde zaken of aangelegenheden. Echter kan betrokkenheid ook gezien worden als het betrokken zijn bij iets, medeplichtig zijn (nl.wiktionary.org). In deze opdracht wordt uitgegaan van betrokkenheid als de mate waarin men betrokken is bij bepaalde zaken of aangelegenheden.  

 

Als ik kijk in hoeverre sensitiviteit en betrokkenheid in mijn eigen leven naar vorenkomt, valt het mij op dat ik er veel mee te maken krijg op een dagelijkse basis. Zo ben ik opgevoed binnen een groot gezin van zes mensen, daarbij luisteren wij altijd aandachtig naar elkaar. We zijn geïnteresseerd in ieder zijn verhalen en ervaringen en denken graag mee met de ander. Op die manier helpen we elkaar bij verscheidene situaties en leren we veel binnen het gezin.  

 

Deze betrokkenheid is bij ons nauw gebonden aan een sensitieve houding. Wij denken en leven met elkaar mee, waarbij we rekening houden met de gevoelstoestand van de ander. We stellen ons voor hoe een ander zich voelt bij een bepaalde situatie en wat wij daarin kunnen betekenen voor elkaar. Met deze manier van omgang ben ik opgevoed en ik ben daar ook zeer dankbaar voor. Ik gebruik deze vaardigheid vaak in mijn dagelijks leven. Ieder gesprek dat ik voer met een ander, toon ik interesse en ben ik geïnteresseerd in de manier waarop de ander zich voelt bij een bepaalde situatie. Het kan soms lastig zijn om goed in te schatten hoe een ander persoon zich op bepaalde momenten voelt, maar dit is ook een oefening dat lang duurt voordat je het helemaal onder de knie hebt. En dat maakt het ook interessant. 

A)

  1. Laat mensen in hun waarde, 2  
  2. Toont begrip voor afwijkende visies, ideeën, omgangsvormen en gewoonten, 3 
  3. Begrijpt dat iets pijnlijk ligt voor een ander en reageert daarop met een passend gedrag, 3 
  4. Spreekt het vertrouwen in de ander uit en geeft complimenten, 3 
  5. Past zijn gedrag adequaat aan dat van de gesprekspartner aan, 3 
  6. Reageert op belangrijke gebeurtenissen voor een ander, 3 
  7. Houdt rekening met de doelstellingen, wensen en belangen van een ander, 3 
  8. Houdt rekening met persoonlijke omstandigheden waarin de ander verkeert, 3  
  9. Verwoordt gevoelens, emoties en behoeften van een ander, 3 

B) 

Ik heb de cijfers 2 t/m 9 allemaal een 3 gegeven. Dit heeft als reden dat je, volgens mij, nooit jezelf het allerhoogst kan geven. Het omgaan met mensen blijft een hele kunst en vergt veel inspanning om onder de knie te krijgen, maar zelfs dan kun je het nooit helemaal goed doen. Daarom kies ik er ook voor om mijzelf het cijfer 3 te geven. Ik ben er bewust mee bezig, maar dat betekent niet dat ik het altijd goed doe. Om dit verder toe te lichten ga ik in op cijfer 8. Ik probeer mij altijd goed op de hoogte te stellen van de situatie waarin iemand verkeert, dit doe ik door vragen te stellen over het gevoel dat iemand ergens bij heeft of hoe iemand ergens tegen aan kijkt. Zo ken ik iemand in mijn omgeving die op het moment moeite heeft met bepaalde zaken in zijn leven. Ik stel mij bewust op als gesprekspartner, zodat hij zijn verhaal kwijt kan. Ik ben daardoor op de hoogte van de meeste dingen die spelen. Waardoor ik beter rekening kan houden met de dingen die ik zeg.  

Het laagste cijfer dat ik mezelf gegeven heb komt voor bij de eerste bewering. Ik heb respect voor anderen, maar maak wel vaak sarcastische opmerkingen. Die vaak iets zeggen over mijzelf maar ook over het gedrag van anderen. Niet iedereen kan deze opmerkingen erg waarderen. Ik let er natuurlijk wel op met welke mensen ik te maken heb, echter gebeurt het nog wel eens dat ik het idee heb dat iemand het niet helemaal waardeert. Waarna ik mijn oprechte excuses ook aanbied, want het is nooit mijn intentie om iemand te kleineren of verdrietig/boos te maken. Ik geef mijzelf daarom het cijfer ‘twee’, omdat ik denk dat niet iedereen in hun waarde gehouden wordt, wanneer ik een opmerking maak. Dit is natuurlijk erg negatief, daarom wil ik beter kunnen inschatten wanneer iemand het wel of niet waardeert.  

 

C)

Ik denk dat ik zowel op school, in de sport en in mijn vrije tijd ongeveer evenveel sensitiviteit laat zien. Ik ben geïnteresseerd in anderen en hoe mensen over dingen denken, waar ze mee bezig zijn en hoe het met ze gaat. Ik denk dat je van iedereen die je tegenkomt wel iets kunt leren. Echter geloof ik wel dat mijn sensitiviteit meer tot uiting komt bij mijn vrienden, die ken ik al vanaf mijn 11e jaar. Bij hen ben ik dan waarschijnlijk ook iets meer betrokken en kan ik mij ook beter inleven in hun gevoelens 

 

 

D) Checklist van Björn over mij;

  1. Laat mensen in hun waarde, 3
  2. Toont begrip voor afwijkende visies, ideeën, omgangsvormen en gewoonten, 3
  3. Begrijpt dat iets pijnlijk ligt voor een ander en reageert daarop met een passend gedrag, 3
  4. Spreekt het vertrouwen in de ander uit en geeft complimenten, 4
  5. Past zijn gedrag adequaat aan dat van de gesprekspartner aan, 3
  6. Reageert op belangrijke gebeurtenissen voor een ander, 2
  7. Houdt rekening met de doelstellingen, wensen en belangen van een ander, 3
  8. Houdt rekening met persoonlijke omstandigheden waarin de ander verkeert, 3
  9. Verwoordt gevoelens, emoties en behoeften van een ander, 2

 

E)

Wat opvallend is, is dat ik mijzelf bij getal 1 minder punten heb gegeven dan Björn bij mij. Hij vertelt hierover dat hij niet zozeer merkt dat ik mensen niet in hun waarde laat, maar dat hij kan inzien dat de (sarcastische) opmerkingen niet altijd goed kunnen vallen bij mensen. Verder geeft hij bij nummer 4 aan dat hij vindt dat ik erg goed ben in het communiceren naar anderen wat ik van iets vind, waarbij hij noemt dat ik dat op een positieve manier doe met de nodige complimenten. Daarnaast geeft Björn mij het cijfer 2 bij nummer 6, de reden hiervoor heeft te maken met het feit dat hij niet veel van deze gesprekken heeft opgepikt. Hierbij geeft hij echter wel aan dat hij dan ook niet zeker weet of ik het wel of niet doe, maar dat hij het gewoon nog niet heeft gemerkt. Ditzelfde noemt hij ook als argument bij nummer 9. Hij krijgt zelf weinig mee van de dingen die ik zeg en welke emoties en behoeftes ik wel en niet uitspreek naar anderen toe, daarom geeft hij hier een lager cijfer.

F)

Ik kom over het algemeen aardig sterk uit bij punten als: Spreekt vertrouwen in de ander uit en geeft complimenten, toont begrip voor afwijkende visies, ideeën, omgangsvormen en gewoonten. De punten waar ik minder sterk in naar voren kom zijn punten als: reageert op belangrijke gebeurtenissen voor een ander en verwoordt gevoelens, emoties en behoeften van een ander. Ik zou mij kunnen ontwikkelen op het gebied van interactie tussen andere mensen en beter denken om de gevoelens en gebeurtenissen van een ander.

Opdracht 'G' is verder uitgewerkt in het leerdoel voor blok 1.3 die hierboven te vinden is.