1.1 Reflecteren & Sportbewustzijn
Als Sportkundige ben ik mij voortdurend aan het ontwikkelen op (onder andere) het gebied van sport en management. Deze ontwikkeling gebeurt niet zomaar. Om deze ontwikkeling mogelijk te maken moet ik met een kritische houding te werk gaan. Ik moet kijken naar de dingen waar nog mogelijkheden tot verbetering liggen.
Maar zelfs al heb je een kritische houding naar je eigen manier van werken en doen, betekent dat niet dat je alles ziet wat beter zou kunnen gaan. Het is nou eenmaal zo, dat wanneer iemand anders jou feedback geeft of helpt te reflecteren op jou werken er andere punten naar voren komen, dan wanneer alleen jij op je eigen werken reflecteert. Daarom is het erg belangrijk om te kijken en te luisteren naar wat anderen ergens van vinden. Ik ben mij hier erg bewust van en zorg dan ook dat ik goed luister naar wat anderen te zeggen hebben. Door het Freerunnen heb ik al veel vaardigheden geleerd als het luisteren naar anderen, kijken hoe andere mensen dingen doen en zelfreflectie. Deze vaardigheden moet je als freerunner ook bezitten om verder te komen in de sport en steeds weer nieuwe uitdagingen aan te gaan. Door te kijken naar hoe andere mensen bepaalde dingen aanpakken kun je voor jezelf ook nagaan of jouw manier wel echt de beste is. Verder is het van belang dat je kritisch naar je eigen bewegingen kijkt, hierdoor zul je jezelf beter kunnen corrigeren en zul je weer sneller vooruitgang boeken. Zo heeft sport niet alleen als gevolg dat je fitter kan worden en ergens bij begint te horen, maar ook dat je een verandering in gedrag teweeg kan brengen.
Om te kijken waar de verbeterpunten liggen, wordt er binnen de lessen veel gefilmd. Hierdoor kun je al je bewegingen rustig terugkijken en kritisch kijken wat je anders moet gaan doen. Ik heb veel vaardigheden die ik nu beheers geleerd in het Freerunnen, wat mij enorm heeft geholpen binnen de sport en in het normale leven.
Hieronder is een filmpje te zien, waarin ik aan het lesgeven ben. Door de dingen te filmen die je doet binnen de lessen, of dat nou het lesgeven zelf is of de oefeningen binnen een les, kan je na de tijd goed kijken naar wat goed ging en waar je verbeterpunten liggen. Zo gebruik ik het filmen ook tijdens het freerunnen.
Uit deze video heb ik een aantal verbeterpunten kunnen halen. Ik zou in het vervolg mijn aandacht meer richten op:
- De groep in het algemeen. Dat ik iedereen bij elkaar laat komen en een oefening dan ga uitleggen. Op die manier is iedereen er meer bij betrokken en ontstaan er geen misverstanden.
- De differentiatie mogelijkheden. Dat ik aangeef dat, wanneer iets makkelijker gaat, zij het zelf moeilijker mogen maken door bijvoorbeeld met deze vlinderoefening de bal niet aan te gooien maar op te slaan.
Wat is sport voor mij, wat maakt sport in mijn ogen sport? Sport, voor mij is het een activiteit waarin je je eigen creativiteit kan uiten en je energie in kwijt kan. Jezelf proberen te verbeteren en aan jezelf te bewijzen dat je meer kunt dan je zou denken. Voor mij hoeft er geen competitie element in sport te zitten om het een sport te maken. Zolang je voor jezelf uitdagingen blijft vinden met een leuke groep mensen om je heen en anderen probeert te helpen die iets meer moeite hebben met bepaalde oefeningen of bewegingen, dan kom je naar mijn mening al dicht in de buurt van de eigenheid van sport. Richt je op je eigen manier van werken, wat voor jouw het beste leert. Maar kijk ook om je heen naar anderen en durf om hulp te vragen, want jezelf verbeteren kun je nooit alleen.
Sport kan een grote rol spelen op het gebied van ontwikkeling in de sociaal-maatschappelijke vaardigheden. Denk hierbij aan het werken in teamverband, kritisch kijken naar de gang van zaken om verbeteringen toe te passen, leren van gemaakte fouten, eigen keuzes maken en het leren van vaardigheden als zelfreflectie. Al deze vaardigheden komen, met de juiste begeleiding en coaching, terug op het gebied van sport. Sport is dus zoveel meer dan alleen sporten om het sporten. Sport en bewegen kan worden ingezet om mensen in contact met elkaar te brengen, maar ook om mensen te leren omgaan met verlies en tegenslagen.
In de doelgroepanalyse ik samen met mijn projectgroep heb gemaakt moesten wij ook kijken waar de belangen lagen van de doelgroep. Een vraag die bij ons dan ook centraal stond was: hoe geef je de doelgroep iets leuks mee, zelfs wanneer ze sporten niet leuk vinden? Wij gingen daarom kijken naar sporten waarbij het niet alleen draait om de sport, maar vooral om de beleving om de sport heen en de mentaliteit die erbij komt kijken. Daarom hebben wij gekozen voor sporten als het longboarden en het freerunnen. Deze sporten bevatten namelijk elementen als zelfregulatie en positief coachen. Door te kijken naar wat goed gaat en waar je sterke punten liggen kun je anderen helpen en kun je zo ook zelf verder komen. Deze eigenschappen zijn niet alleen in de sport, maar ook in het dagelijks leven, erg belangrijk.