Leerdoelen jaar 1
Beginsituatie:
Ik ga mijn leerdoel baseren op competentie vier en gedeeltelijk zes. Ik wil mij ontwikkelen op het gebied van communicatie en de omgang met mensen in het algemeen. Het beter kunnen lezen van iemands gevoelens en de manier van reageren op deze gevoelens van een ander, oftewel mijn empathisch vermogen en sociale vaardigheden verder ontwikkelen.
Factcheck:
Uit het gesprek met Björn Wollinga kwam naar voren dat hij samen met andere klasgenoten niet echt merkte dat ik erg betrokken was bij de dingen die zij vertelden of juist niet naar hun gevoelens vroeg. Maar het voornaamste was dat ik soms door een sarcastische opmerking iemand juist minder op zijn of haar gemak liet voelen. Dit is echter nooit mijn bedoeling. Maar komt waarschijnlijk voort uit een onwetendheid over de gevoelstoestand van een ander.
Doelsituatie:
Wat: Empathisch vermogen en sociale vaardigheden verbeteren.
Wie: Ik, Jelmer van der Wal, wil deze vaardigheden mij beter eigen maken.
Waarom: Ik vind het interessant om aandacht te besteden aan de omgang met andere mensen. Wat de manier van praten met iemand doet en wat het met jezelf doet als persoon.
Wanneer: In blok drie van leerjaar 1 wil ik mij hier in ontwikkelen.
Hoe: Door boeken te lezen als: De kunst van het Geluk – De Dalai Lama, The Art Of People – Dave Kerpen en bijvoorbeeld TedTalks te luisteren over de kracht van Humor, de manier waarop je kunt luisteren naar ander mensen en waardoor het kan dat je vaak niet alles opvangt tijdens het luisteren.
SMART: Specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden.
Specifiek: Het verbeteren van sociale vaardigheden, in de zin van het kunnen omgaan met de gevoelens van anderen. En het verbeteren van mijn empathisch vermogen, wat het aanvoelen van mensen hun gevoelens omvat.
Meetbaar: Door te pijlen bij klasgenoten of zij een verschil merken in mijn houding en manier van luisteren en praten.
Acceptabel: Dit doel is acceptabel, omdat het mogelijk is om de manier van vragen stellen, luisteren en betrokkenheid wegens anderen te bevorderen.
Realistisch: Door mij te verdiepen in allerlei boeken, gesprekken en onderzoeken die verricht zijn op het gebied van communicatie op deze twee vlakken.
Tijdgebonden: Deze ontwikkeling gaat plaatsvinden in blok 3 van leerjaar 1.
Planning:
Ik ga beginnen met het lezen van de boeken: De kunst van het Geluk – De Dalai Lama en The Art of People. Verder ga ik mij verdiepen in mogelijk andere boeken die het hebben over communicatie tussen jezelf en je medemens. Daarnaast ga ik iedere week minstens één TedTalk bekijken over wetenschappelijke onderzoeken in interactie tussen mensen.
Bewijslast:
Ik ga bewijzen dat ik deze boeken lees en de TedTalks bekijk door de belangrijke punten op te schrijven van de boeken en ook belangrijke punten uit de TedTalks te halen, waarvan ik denk dat het nuttig is voor mijzelf. Daarnaast zal ik in blok 3 zo af en toe ook vragen stellen aan mijn mede studenten en vrienden. Deze vragen zullen zaken omvatten als: In hoeverre heb je een verschil gemerkt in de manier waarop ik je aanspreek of luister naar de dingen die je zegt? Of in hoeverre heb je het idee dat je openlijker kan zijn in een gesprek met mij?
Reflectie:
Aan het einde van periode 3 zijn de twee boeken, 'De kunst van het geluk' en 'The art of people', gelezen en samengevat. Het was opvallend dat beide boeken gingen over connecties met mensen, maar toch heel anders geschreven waren. Zo was het boek van de Dalai Lama veel gericht op mededogen tonen wegens je medemens en was het boek vooral als een verhaal geschreven an voorbeelden en kennis van de Dalai lama. Het boek van Dave Kerpen was erg praktisch ingericht met handvaten en opdrachten die je ondersteuning gaven in het uitvoeren en verbeteren van je interacties met mensen. Echter, beide boeken gaven voorbeelden uit de praktijk waardoor er een duidelijk beeld ontstond.
Ik heb gemerkt dat ik toch wel beter ben geworden in mijn omgang met anderen. Zo heb ik het idee dat ik veel aandachtiger ben gaan luisteren naar anderen, waardoor ik ook meer onthoud van de dingen die zij zeggen. Ik voel me betrokkener en enthousiaster wanneer mensen mij iets vertellen, omdat ik me beter kan verplaatsen in hun schoenen. Daarnaast ben ik mij bewuster geworden van de bepaalde trekjes die mensen hebben wanneer zij luisteren en praten. Het boek van Dave Kerpen bracht namelijk heel goed naar voren dat mensen vaak aan het luisteren zijn om vervolgens weer iets te kunnen vertellen. Zij luisteren vaak met het idee om daarop in te kunnen aan met hun eigen verhalen. Dit is iets opvallends dat iedereen doet, hier betrapte ik mijzelf ook op. Maar juist door oprecht te luisteren, vragen te stellen en betrokken te zijn krijg je betere connecties met mensen.
Het hele leerproces van beter leren luisteren en oprechtere connecties maken met mensen is niet iets dat je op een gegeven moment in de hand hebt. Het is een leerproces dat zich levenslang moet blijven ontwikkelen. En ook al heb ik het idee dat ik er al beter in word, ben ik nog maar net aan het begin van het leerproces beland.
Naast het lezen van de boeken heb ik mij verdiept in verschillende TedTalks. Echter, het bleek dat ik het fijner vond om de TedTalks gewoon te bekijken en te luisteren. Ik heb dan ook niet iedere week een TedTalk gekeken, omdat ik liever verder las in mijn boek.
Bewijslast leerdoel: Reactie vrienden
Hieronder is te lezen hoe twee van mijn vrienden mij ervaren hebben tijdens het uitvoeren van het leerdoel. Ik heb van beide personen een super goed en verschillend verbeterpunt gekregen en dat vind ik echt super leuk om te zien. Twan noemt, terecht, dat het soms kan overkomen dat het wat geforceerd vragen stellen is. Ook al heb ik dat zelf niet heel erg door, en ben ik oprecht benieuwd naar wat de ander te zeggen heeft, is het goed om te weten dat het ook anders opgevat kan worden. Daarentegen noemt Josefien dat ik er op moet letten dat ik mezelf niet vergeet in zulke situaties. Wat ook een super goed verbeterpunt is. Ik ben over het algemeen wel wat geneigd om andere mensen uit te horen, waardoor ik misschien niet zo veel zelf naar voren kom in een één op één gesprek.
Twee leuke feedback punten waar ik zeker wat mee kan!


Bewijslast Leerdoel: TedTalks
Hieronder is een samenvatting te zien van één van de TedTalks die ik wel heb samengevat. Verder is mijn 'kijk geschiedenis' te zien, hierin is te zien dat ik mij wel heb verdiept in verschillende onderwerpen en verdere diepgang heb gezocht op het gebied van mensen.


Bewijslast leerdoel: Boeken
De kunst van het geluk-Dalai Lama
The Art of People-Dave Kerpen