1.3 Loopbaanontwikkeling en Beroepsvorming

Ik ga mij ontwikkelingen op verschillende gebieden binnen deze opleiding. Zo wil ik onder andere verschillende talen leren en beter worden in interacties met mensen. Dit bewerkstellig ik door iedere ochtend een half uur Spaans te leren via Duolingo. Daarnaast ben ik om de twee dagen bezig met een cursus Duits van Duolingo, omdat ik in jaar 2 van de opleiding graag een snowboard of skileraar opleiding wil volgen. Ter bevordering van de interacties met mensen ben ik opzoek gegaan naar boeken die mij daarbij zouden kunnen helpen. Zo heb ik onder andere het boek The Art Of People van Dave Kerpen gelezen. Hierin vertelt hij hoe je beter kan luisteren, mensen gehoord kunt laten voelen en beter kan inspelen op de wensen en behoeften van mensen. 

Over het algemeen vind ik het leerproces op zich, een erg interessant onderwerp. Hoe werken je hersenen en wat kun je allemaal leren. Hoe spreken je eigen gedachtes je soms tegen, dat je iets niet kunt. En hoe ga je daarmee om? Ik houd mij bijvoorbeeld ook bezig met jongleren, dit is een fysieke activiteit die een duidelijk beeld schets van hoe de hersenen werken. Je begint met het hooghouden van twee ballen. Dit is nog wel te doen, maar soms toch verwarrend voor je hand-oogcoördinatie. Daarna ga je aan de slag met drie ballen, dezelfde situatie doet zich voor. De hersenen weten niet wat ze aanmoeten met die derde bal, maar door te oefenen en blijven proberen lukt het uiteindelijk wel. Zolang je de juiste ' kleine' stappen maar blijft zetten. 

Hieronder is een afbeelding te zien van mijn voortgang op het gebied van Spaans en Duits.

Hieronder is een afbeelding te zien van de feedback die ik ontvangen heb op mijn leerdoel: om mijn empathisch vermogen en mijn sociale vaardigheden te verbeteren. Met als gevolg betere gespreksvoering te bewerkstelligen en betere relaties op te bouwen. 

Hieronder is het document te zien van de samenvatting van het boek; "The Art Of People -Dave Kerpen" 


Ik zou dan ook graag een baan willen vinden, waarbij ik mijn vaardigheden die ik tijdens deze studie en daarna op doe zou kunnen toepassen. Maar dat is logisch natuurlijk, je doet een studie waar je later iets mee wil. Iets waar ik wel aan denk is dat ik niet perse in de sport wereld terecht hoef te komen. Ik wil een plek vinden binnen een bedrijf, waar ik mijn sportieve karakter in kwijt kan. Waar mensen elkaar helpen en open staan voor nieuwe ideeën en veranderingen. 

Ik weet verder nog niet wat voor baan ik zou willen of waar ik mijzelf zie lopen over 4 jaar.  Maar ik weet wel dat ik aan het eind van de studie Sportkunde in een positie wil staan, waarbij ik veel ervaringen heb opgedaan op zowel het gebied van werk, sport, reizen en internationale ervaringen. Om dit te realiseren ben ik mij nu aan het verdiepen in verschillende sporten, door mij op te geven bij uiteenlopende verenigingen die verschillende sporten aanbieden. Ook wil ik solliciteren op verschillende vakgebieden, zoals een houtbewerker, Coffee Company, sport instructeur of bij een gemeentelijke instantie. Verder wil ik veel in het buitenland werken, hierdoor kan ik reizen en werken combineren. Afgelopen zomer heb ik al drie maanden in Spanje gewerkt en dat beviel me erg goed, maar ik wil ook graag werken buiten Europa. Ik heb al veel contacten opgedaan tijdens het werk in Spanje en door het Freerunnen met internationale mensen, hierdoor heb ik al aardig wat mensen die ik zou kunnen contacteren voor werk in een ander land. 

Toen ik vijf jaar oud was werd ik op voetbal gezet bij de voetbalclub O.N.S. Sneek. Mijn vader was daar coach van het 2e en mijn moeder zat in het bestuur. Net als mijn drie oudere broers mocht ook ik voetballen bij deze mooie club.

Hier leerde ik omgaan met team genoten en afspraken nakomen. Iedere week twee keer trainen en een wedstrijd op zaterdag. Nooit iets missen en al helemaal niet afmelden op het laatste moment, want dan laat je teamgenoten en leiders in de steek. Zorg ervoor dat ze op je kunnen rekenen.

Dit zijn dingen die ik heb geleerd van het voetbal toen ik klein was. Ik merkte toen al wel snel dat ik erg resultaat gericht was. Niet perse in de vorm van winnen of verliezen, maar meer kijkend naar mijn eigen resultaten. Ik stond achterin als verdediger en wilde het altijd perfect doen. Geen fouten maken en al helemaal geen tegendoelpunten veroorzaken. Door deze druk, die ik mijzelf oplegde, moest ik vaak huilen en werd ik best wel onzeker, want niemand kan het allemaal foutloos doen. Maar dat wist ik toen nog niet.

Kampioen geworden in 2012 met de D2, toen mijn broer trainer was en ik aanvoerder. 

Deze ervaring leidde er later wel toe dat ik ging kijken naar andere sporten buiten het voetbal om. Zo kwam ik, op 11 jarige leeftijd, terecht bij het Freerunnen. Dit was een individuele sport en hierdoor kon ik ook niks fout doen, waar anderen door benadeeld werden. Ik kwam er toen ook achter dat het niet zozeer het probleem bij voetbal was dat ik zelf geen fouten wilde maken, maar dat de rol van mijn medespelers ook belangrijk was. Ik vond het idee dat zij benadeeld werden door een fout die ik maakte het ergste. Bij het Freerunnen kon ik erg goed hierop oefenen, want ik kon wel fouten maaken, maar daar leerde ik veel van. Hierdoor leerde ik accepteren dat het niet erg is om fouten te maken, zolang je dezelfde fout maar niet nog eens maakt. 

Het Freerunnen heeft mij erg geholpen om mijn zelfvertrouwen te vergroten. Door het voetbal was ik eigenlijk erg onzeker geworden. Ook in combinatie met school, waar ik last had van dyslexie en daardoor vaak achterliep op schoolwerk. Hierdoor werd ik ook nog eens onzekerder. Door het Freerunnen leerde ik complimenten te accepteren en waarderen. Voor die tijd dacht ik altijd dat mensen mij gewoon complimenten gaven voor het idee en het niet oprecht meenden. Dit lag meer aan mij dan aan hen, maar dit kwam mijn zelfvertrouwen niet ten goede. Tegenwoordig heb ik helemaal geen last meer van faalangst of grote onzekerheden. Het Freerunnen heeft mij hier enorm in geholpen, ook omdat ik daar vrienden heb gemaakt die een super goede invloed op mij hebben. 

Rondreizen door Noord-Italië, alleen een backpack mee en een slaapzak. Verder niks boeken en op straat slapen. 

Ik ben zins vorig jaar gestopt met het voetbal. Ik had het idee dat ik er het meeste uit heb kunnen halen en dat er verder geen nieuwe uitdagingen lagen. Ik ging mij daarom meer focussen op het Freerunnen. Maar zelfs al trainde ik zo vaak mogelijk met het Freerunnen (vijf keer per week) hield ik nog altijd veel tijd over zonder het voetbal dat ik ook nog eens drie keer in de week beoefende. Ik ging mijn interesses daarom wat verbreden en begon met het bewerken van hout, cardistry (kaart trucjes), gitaarspelen en longboarden. Omdat ik geen idee had hoe ik deze dingen moest beoefenen of doen ging ik via youtube en boeken mijzelf deze vaardigheden aanleren. Dit zorgde voor een mooie mogelijkheid om mezelf te ontwikkelen op het gebied van zelfinitiatief nemen, zelfreflectie en jezelf motiveren om nieuwe dingen te leren.

Hieruit blijkt dat ik graag bezig ben en niet veel stilzit. Ik vind het super leuk en interessant om nieuwe dingen te leren. Je blijft je ontwikkelen op verschillende gebieden en leert jezelf de vaardigheid van het leren aan. In blok 1.3 houd ik mij bezig met mijn leerdoel om mijn emphatische vaardigheden te verbeteren in combinatie met mijn sociale vaardigheden. Naast dit leerdoel ben ik iedere ochtend ook bezig met een cursus Spaans en om de twee dagen bezig met een les Duits. Daarnaast ben ik begonnen met jongleren. Dit leek mij een mooie fysieke vaardigheid om aan te leren, zodat ik mijn focus op iets anders kan richten tussen het studeren door. 

Waar ik uiteindelijk naar toe ga in de toekomst weet ik nog niet. Wat ik wel weet is dat ik nog veel nieuwe vaardigheden wil gaan leren en proberen. Zo wil ik volgend jaar op Salsa dans les. Ik ben erg slecht in dansen en snap er helemaal niets van, daardoor lijken danslessen mij een enorm mooie uitdaging. Zulke uitdagingen als het jongleren, Spaans leren, mensen skills verbeteren en sporten in het algemeen zijn slechts beginselen van veel ontwikkeling dat de komende jaren gaat plaats vinden.