Jaar 3

Persoonlijk ontwikkelingsplan

 

Identiteit: wie ben ik? 

Hoe zie ik mijzelf? 

Ik zie mijzelf als iemand die sociaal-empathisch is en die een oprechte interesse toont in datgene wat iemand te zeggen heeft. Ik denk graag mee wanneer iemand problemen ervaart op zowel persoonlijk als professioneel vlak. Ik vind het interessant om te kijken hoe deze problemen ontstaan, maar vooral ook wat mogelijke oplossingen zouden kunnen zijn om de problemen te verhelpen. 

Wat zijn mijn sterke en zwakke punten? 

Om inzichtelijk te maken wat voor kwaliteiten en verbeterpunten bij mij naar voren komen heb ik een MBTI test gedaan. Aan de hand van keuzes die je moet maken bij activiteiten of eigenschappen komt er een resultaat uit dat een indicatie geeft van de persoon die jij bent.

Mijn testresultaat was ENFJ. Dat wil zeggen, een persoon die meelevend en verantwoordelijk is. Vaak zijn ze echt bekommerd om wat anderen denken of willen en proberen zaken af te handelen met respect voor andermans gevoelens. Verder wordt beschreven dat ze gemakkelijk en tactvol een voorstel kunnen doen of een discussiegroep kunnen leiden. Zijn energiek en enthousiast en bezorgt om de ander. 

Zij luisteren naar en ondersteunen anderen maar hebben tevens eigen vaste waarden die zij duidelijk uiten. Zij halen hun energie uit andere mensen en zijn sociaal vaardig. Zij hechten waarde aan authentieke en nauwe relaties. Ze brengen ze op een intensieve wijze tot stand en onderhouden ze ook. Ze houden van een georganiseerd leven. Als echter menselijke behoeften de schema's verstoren zullen zij voorrang verlenen aan het menselijke. Ze zijn sympathiek, aardig, expressief, gevoelig en overtuigend. Ik vind deze laatste zin ontzettend belangrijk. Ik zie mijzelf ook zeker als iemand die veel structuur in zijn leven heeft, maar mijn voorkeur zal altijd uitgaan naar het voorrang verlenen aan het menselijke. 

Valkuilen: Als zij hun competenties niet inzetten of niet gewaardeerd worden maken zij zich zorgen, voelen zich schuldig en beginnen aan zichzelf te twijfelen. Ze worden opdringerig en controleren omdat ze de drang naar harmonie zoeken. Ze worden zeer gevoelig voor ingebeelde kritiek.

Voor een persoonlijkheidstest denk ik dat deze test voor mij het beste beeld geeft hoe ik mijzelf zou willen omschrijven. Wanneer ik bovenstaande lees herken ik mijzelf hier enorm in.

Kwaliteiten: wat kan ik? 

 

Welke kennis, vaardigheden en persoonseigenschappen heb ik?

Ik denk dat ik competent ben in het samenwerken met een projectteam. Ik kan goed leiding geven, daarbij probeer ik ook de mening van anderen te laten gelden. Ik luisteren naar en ondersteun anderen graag, maar heb wel eigen vaste waarden die ik duidelijk uit. Ik kan veel energie halen uit interactie met andere mensen, maar probeer mezelf ook tijd en ruimte te geven om even alleen te zijn. Ik kan goed omgaan tegenslagen in studie- en werkomgeving en kijk daarbij naar de mogelijkheden en kansen die nog wel openstaan. Zo was ik in het studiejaar van 2019-2020 al bezig om in het derde jaar naar Spanje te gaan. Echter, met de Covid-19 kon ik in het studiejaar 2020-2021 niet meer naar Spanje en dat is oké. Ik kijk nu verder naar minoren die ik in Nederland kan volgen. Ik zal nog wel naar Spanje gaan om te studeren, dat staat vast. Wanneer dat zal zijn, is nog maar de vraag. 

Door mijn stage van vorig jaar bij HEALTH i PORT heb ik veel geleerd over het opzetten en ontwerpen van evenementen voor verschillende doelgroepen. Hierbij moest het gaan om een lange termijn effect teweeg te brengen. “Kijk naar het grote plaatje”, zei Ingmar dan altijd. Hiermee doelde hij op het betrekken van meerdere partijen en een interventie inzetten om grotere doelen te bereiken dan alleen beweging. Hieronder staat mijn LinkedIn, waar aanvullende informatie staat over mijn persoonseigenschappen, kennis en vaardigheden: https://www.linkedin.com/in/jelmer-van-der-wal-8359401b7/ 

Betrokkenheid: wat wil ik? 

 

Wat is voor mij belangrijk? 

Ik vind het belangrijk om goed contact te onderhouden met vrienden en familie. Hier haal ik veel energie uit, maar vooral ook een fijn gevoel en vaak nieuwe inzichten. Ik vind het belangrijk om een goede en efficiënte routine te hebben, met name in de ochtend. Hierdoor kan ik mijn dag goed beginnen en kan ik mijn tijd goed indelen. Daarentegen vind ik het juist ook belangrijk om zo af en toe even uit deze routine te stappen door bijvoorbeeld op vakantie te gaan of even een weekendje weg. Juist door er even tussenuit te gaan, ervaar ik mijn routine (wanneer ik weer thuis ben) met meer plezier. Verder vind ik het van belang om mijzelf goed te verzorgen. Voor mij houdt dit in veel in beweging zijn, goed rust nemen/ontspannen, nieuwe dingen proberen (zoals Yoga en meditatie), maar ook rekening houden met mijn voeding.  

 

Waar krijg ik energie van? 

Zoals hierboven al kort genoemd, krijg ik veel energie door omringt te zijn met familie en vrienden. Het geeft me vaak nieuwe inzichten of inspiratie om weer aan de slag te gaan. Daarnaast functioneert sporten voor mij altijd wel als een grote uitlaatklep. Dat gaat gepaard met het beoefenen van nieuwe dingen zoals gitaar spelen of houtbewerking. Ik krijg energie van creatief zijn en dingen uitproberen, maar vooral ook van het uitdenken hoe ik dingen kan gaan doen. Verder word ik energiek wanneer ik mensen kan helpen of mensen beter leer begrijpen. Daarom spreken boeken en theorieën over gedrag van mensen mij ook erg aan.  

 

Waarom sta ik iedere ochtend op om naar de opleiding/stage te gaan? 

Ik vind het leuk om met verschillende mensen in contact te staan en bezig te zijn met het ontwikkelen van mijn eigen persoonlijkheid en skills. Hier dragen zowel de studie als de dagelijkse interacties en activiteiten aan bij. Daarom sta ik iedere ochtend op uit bed. Ik ben benieuwd wat ik iedere dag weer tegenkom en waar ik van kan leren.  

Moreel Kompas: wat vind ik? 

Ik heb eigen vaste waarden en deze kan ik ook duidelijk uiten. Ik probeer altijd zo eerlijk mogelijk tegenover andere te zijn. Dit kan soms tot discussies leiden of een erg openhartig gesprek, maar in beide gevallen ben ik blij dat ik oprecht ben en niet zomaar mee ga met wat anderen als de nieuwe norm zien. Verder vind ik verantwoordelijkheidsgevoel erg belangrijk. Ik voel me snel verantwoordelijk en betrokken bij bepaalde opdrachten of situaties. Hierin wil ik anderen helpen of mijn eigen werk zo goed mogelijk uitvoeren, want ik voel mij verantwoordelijk voor het eindresultaat en het gevoel dat ik mijn opdrachtgever geef. Ik vind dit een belangrijke waarde, omdat verantwoordelijkheid nemen in mijn ogen zorgt voor meer vertrouwen van anderen. Dit zorgt voor een goede basis om vanuit samen te werken

Gedrag: wat doe ik? 

 

Welk gedrag laat ik zien? 

Bij het model van gedragskleuren (MDI) zie ik mijzelf vooral terug in het gedragstype geel (invloed). Dit is een persoon die optimistisch, enthousiast, spontaan, creatief en positief is. Daarnaast is het een persoon die als teamplayer anderen doelen kan laten behalen. Met zijn charme, humor, zelfverzekerdheid en empathie weet hij goed te bemiddelen bij conflicten. Hij is verbaal sterk en kan als netwerker makkelijk contacten leggen. Deze kenmerken zijn in mijn ogen sterke punten. Ik herken mezelf hierin. Maar als zwak punt denk ik wel dat dat vooral ligt in timemanagement. Ik vind het lastig om veel stappen vooruit te denken en het overzicht te houden, daarom ben ik tijdens de quarantaine tijd begonnen met schaken. Hiermee probeer ik mijn vermogen om vooruit te denken en mijn aanpassingsvermogen te verbeteren.  

Wat is het effect van mijn gedrag? 

Ik denk dat ik door het gedrag dat ik laat zien anderen kan enthousiasmeren om dingen op te pakken of taken uit te voeren. Daarnaast denk ik dat ik met mijn empathisch vermogen en humor mensen soms ook wel een hart onder den riem kan steken, wanneer zij het iets moeilijker hebben. Verder kan ik mensen vrij snel op hun gemak brengen in een gesprek en kan ik goed aanvoelen hoe iemand zich voelt.  

Omgevingsbewustzijn: waar pas ik?

 

Welke mogelijkheden heb ik?

Ondanks Covid-19 en het feit dat ik niet meer naar Spanje kan gaan voor mijn minor zijn er talloze mogelijkheden die voor mij openstaan. Wat ik wil na het afronden van deze studie is nog steeds onduidelijk voor mij. Ga ik werken, dat denk ik eigenlijk niet. Ik ben tenslotte 22 jaar wanneer ik klaar ben en ik ben nog niet uitgeleerd. Ga ik verder studeren? Zo ja, waarin? Wordt het een andere bachelor op een hogeschool of juist Universiteit? Ik merk dat ik wat vastloop in mijn denkwijze over wat ik wel of niet wil. Daarom wilde ik de minor in Spanje gebruiken om mezelf in een andere omgeving te zetten. Waarmee ik hoopte om met een nieuwe taal, het volgen van vakken in psychologie en het ontmoeten van andere mensen tot een realisatie te komen van zaken die ik wel of niet belangrijk vind. 

Deze ervaring zit er voor het studiejaar van 2020-2021 niet meer in. Daarom ben ik gaan kijken naar minoren in Nederland. Er is ontzettend veel keus, maar ik weet dat ik mij wil verdiepen op het gebied van de psychologie om erachter te komen of dit iets is voor mij. Zo heb ik enkele opties op een rijtje gezet: Applied Positive Psychology (Hanze), Social Neuroscience (Utrecht), Cognitie (Utrecht) en prestatiepsychologie (Saxion). Mijn voorkeur gaat op dit moment grotendeels uit naar een minor in Prestatiepsychologie. Ik ga vandaag 15/10) een mailtje sturen naar de hogeschool van Saxion. Op Kiesopmaat.nl stond dat wanneer je geen student bent van hun hogeschool je een mail moet sturen naar de opleiding of het mogelijk is om de minor te volgen. Het volgen van een minor in een specifieke richting geeft mij iets meer oriëntatie op datgene wat ik wel of niet wil, althans, dat hoop ik. Ook met betrekking tot mijn stage van het vierde jaar.

Het lijkt me leuk om in een sociale omgeving te werken met (jong)volwassenen. In wat voor zetting dat zal zijn, of het bijvoorbeeld te maken zal hebben met sport of in een bedrijfssituatie zal zijn, ligt voor mij nog helemaal open. Ik ervaar op het moment weinig belemmeringen, ook al zorgt Covid-19 ervoor dat ik mijn studententijd heel anders beleef, zal ook dat hoogstwaarschijnlijk op zijn pootjes terecht komen. Daar zit ik niet over in.

Wie ben ik als complete professional? 

Ik denk dat mijn persoonseigenschappen een grote rol spelen in het beantwoorden van deze vraag. Ik, als sociaal-empathisch persoon, luister naar en ondersteun anderen. Ik ben betrokken en kan mijn eigen waarden uiten. Ik vind het interessant en belangrijk om naar andermans problemen te luisteren, maar vooral ook om te kijken hoe deze opgelost kunnen worden. Ik kan groepen leiden, maar probeer de leiding niet altijd op mij te nemen. Door mijn energie en enthousiasme weet ik mensen te motiveren en vooral ook mijzelf daarin. Ik kan hard werken en voel in grote mate verantwoordelijkheid voor het werk dat ik oplever. Ik wil het werk zo goed mogelijk doen, maar vooral ook erg goed begrijpen. Hierdoor kan ik soms twijfelachtig zijn over het resultaat. Opvallend is dan dat ik veel vragen stel en tot op zekere hoogte onzeker wordt in hoeverre ik competent ben in het werk. Deze onzekerheid is (bijna) nooit legitiem, toch voelt het soms erg overweldigend. Dit is iets waar ik als professional aan moet werken. Met zekerheid zaken oppakken, vragen stellen en proberen beter te worden. Dan moet ik toch een heel eind komen.