Jaar 2
De complete sportkundige professional
1. Identiteit: wie ben ik
Hoe zie ik mijzelf?
Ik denk dat ik een sociaal persoon ben. Ik sta graag in contact met mensen en vind het erg belangrijk om een goede connectie met mensen op te bouwen. Ik kan goed naar andere mensen luisteren en ben oprecht geïnteresseerd in datgene wat ze vertellen. Wanneer ik een relatie of connectie met iemand heb leef ik veel met hen mee.
Tijdens het praten en luisteren vind ik het belangrijk om soms ook echt alleen te kunnen luisteren en niet direct proberen adviezen te geven of met oplossingen komen. Vaak betrap ik mezelf erop dat je al snel aan het denken bent in oplossingen, dit is niet per se goed of slecht, maar hierdoor ben ik minder goed aan het luisteren wat diegene te zeggen heeft. Wanneer ik mijzelf hierop betrap probeer ik mijn aandacht weer te vestigen op het gesprek. Hierdoor ben ik veel bewuster bij het gesprek en onthoud ik datgene wat er verteld wordt veel beter.
Echter, ik wil wel toevoegen dat ik soms ook wel denk dat sociaal zijn ook iets te maken heeft met niet alleen willen zijn of hier zelfs bang voor zijn. Begrijp me niet verkeerd. Ik vind het juist ook fijn om alleen te kunnen zijn, even geen sociale interacties te hebben en gewoon je eigen gang gaan. Maar ik denk wel dat het sociaal zijn en bang zijn om alleen te zijn dicht bij elkaar liggen. Dit is waarschijnlijk iets dat tot op zekere hoogte bij iedereen voorkomt.


Wat zijn mijn sterke en zwakke punten?
Om dit inzichtelijk te maken heb ik de Enneagram test gedaan. De kernkwadranten test was waarschijnlijk overzichtelijker geweest en makkelijker om deze vraag te beantwoorden, maar ik was wel erg benieuwd hoe ik op deze verschillende eigenschappen zou scoren. Uit deze test blijkt dat ik voor het grootste deel een perfectionist ben. Dit is zowel een sterk punt als een zwakke natuurlijk. Wanneer iets altijd helemaal correct moet gebeuren kan het ook niet altijd goed zijn. Ik wil dingen wel graag zo uitvoeren als het moet, maar dit besef ik mij soms maar al te goed. Dan wijs ik mijzelf erop dat het ook niet altijd correct of perfect hoeft te zijn.
Daarnaast valt het op dat ik op alle negen punten vrij gemiddeld scoor allemaal tussen de 60 tot 80 procent. Echter, bij de 'Achiever' (een persoon die graag succesvol is en bewonderd wil worden door anderen), bij de 'Individualist' (iemand die graag alles op zijn eigen unieke en speciale manier wil doen) en de 'Skeptic' (de persoon die veel bezig is met veiligheid en kijkt naar mogelijke problemen) scoor ik laag. Hier kan ik mij erg goed in vinden, want ik zie mijzelf niet zozeer als zo'n persoon. Natuurlijk heb ik daar wel trekjes van, dat heeft iedereen wel, maar ik identificeer mijzelf niet per se als één van zulke mensen. Ik denk dat een sterk punt van mij is dat ik wel goed weet wie ik niet ben.
Wat maakt mij uniek?
Ik denk dat de manier waarop ik met andere mensen omga wel iets is dat mij uniek maakt. Ik sta graag in contact met mensen en ben erg betrokken. Hieronder even een voorbeeld:
Situatie:
Een vriendin van mij is vorig jaar naar Zwitserland verhuisd om daar te gaan werken in een ziekenhuis op de afdeling radiologie. Ik had eerder niet heel goed contact met haar, maar sinds ze naar het buitenland is verhuisd zag ik juist hoe belangrijk het is om met mensen in contact te blijven. Uiteindelijk vond ik het juist ook interessant om meer over haar keuzes te leren, maar ik vond het ook een fijn idee dat ze contact kon hebben met mensen uit Nederland, zeker in zo'n beginfase kan het soms best eenzaam voelen in een ander land.
Taak: Ik wilde er graag voor haar zijn.
Actie: Ik ben wekelijks met haar aan het appen en soms facetimen. Daarnaast ben ik een weekje naar Zwitserland geweest om haar op te zoeken. Dit was natuurlijk ook voor mezelf heel leuk, maar ik vond het superleuk om te zien waar ze woonde en hoe haar leven daar nu is.
Resultaat: Een goede band opgebouwd met haar en haar ook het vertrouwen gegeven dat ze, ook al is ze weg, altijd in de vriendengroep blijft.
Reflectie: Wat ik ook al eerder zei, is dat de actie om haar op te zoeken grotendeels uit eigen belang is. Ik vind het namelijk leuk om naar een ander land te gaan, nieuwe mensen te ontmoeten, zelf op onderzoek uit te gaan en te kijken hoe haar leven is en wat zij daar allemaal doet. Uiteindelijk is het meeste wat mensen doen uit eigen belang, en dat is niet per se goed of slecht. Maar ik ben blij dat ik contact met haar heb opgezocht. Ik vind ook dat ik goed gehandeld heb om haar op te zoeken. Dit zorgde er namelijk voor dat je kan laten zien dat je het ook echt meent wanneer je benieuwd bent naar hoe het met iemand gaat.
Hoe ziet een ander mij?
Ik heb een vriendin van mij gevraagd om iets over mij te vertellen. Dit kreeg ik terug: Ik vind het uniek aan jou dat je heel makkelijk met mensen in gesprek raakt, of je ze nou wel of niet kent. Je ziet mensen voor wie ze zijn, omdat je de juiste vragen weet te stellen. Je bent optimistisch en energiek en nooit te beroerd om iemand ergens mee te helpen als je dat kan. Dit merk ik als ik bijvoorbeeld met jou op een feestje ben en je daar iemand ontmoet die je niet kent, maar ook dat je het contact met mij als vriendin en andere vrienden heel goed kan onderhouden.
Ik vind het erg leuk om dit te lezen en terug te krijgen. Het is een erg positief bericht en het klinkt wel als iemand die ik graag zou willen zijn. Iemand die mensen accepteert zoals ze zijn, en een optimistische en energieke sfeer kan creëren. Maar ook iemand die het contact met de mensen die hij kent goed kan onderhouden en hier plezier aan beleeft.

2. Kwaliteiten: wat kan ik
Welke kennis, vaardigheden en persoonseigenschappen heb ik?
Ik kan goed samenwerken met andere mensen en zie het werk ook liggen. Ik weet al snel wat er moet gebeuren. Wel vind ik het van belang om de aanpak en de verdere stappen in overleg te doen met het team. Ik ben best behulpzaam, maar daarbij moet ik erop letten dat ik niet bemoeizuchtig overkom. Soms kan een uitdaging daarin ook zijn dat ik eerst dingen zelfstandig moet proberen op te lossen. Waar ik alleen moeilijk mee om kan gaan zijn mensen die erg afstandelijk zijn. Ik vind het dan nog wel eens lastig om hen ruimte te geven. Verder ben ik een leergierig en ondernemend persoon.
Is de kennis die je voor een bepaalde beroepssituatie nodig hebt, al voldoende aanwezig?
Vooral in het afgelopen jaar heb ik gemerkt dat ik bekwaam ben om veel taken binnen de stage op te pakken. Echter, ik heb nog wel veel moeite om vaak het grotere plaatje te zien van een opdracht waar ik mee bezig ben. Daardoor vind ik het lastig om ver vooruit te denken. Ik denk dat een goed ontwikkelpunt zou zijn om iedere keer de vraag aan mezelf te stellen, waar wil ik naartoe met het maken van deze opdracht? Hierdoor krijg ik hopelijk steeds meer idee van het grotere plaatje.
3. Betrokkenheid: wat wil ik?
Wat is voor mij belangrijk?
Ik vind het belangrijk om goed contact te onderhouden met vrienden en familie. Hier haal ik veel energie uit, maar vooral ook een fijn gevoel en vaak nieuwe inzichten. Ik vind het belangrijk om een goede en efficiënte routine te hebben, met name in de ochtend. Hierdoor kan ik mijn dag goed beginnen en kan ik mijn tijd goed indelen. Daarentegen vind ik het juist ook belangrijk om zo af en toe even uit deze routine te stappen door bijvoorbeeld op vakantie te gaan of even een weekendje weg. Juist door er even tussenuit te gaan, ervaar ik mijn routine (wanneer ik weer thuis ben) met meer plezier. Verder vind ik het van belang om mijzelf goed te verzorgen. Dit houdt in veel in beweging zijn, goede rust nemen/ontspannen, nieuwe dingen proberen (zoals Yoga en meditatie), maar ook rekening houden met mijn voeding.
Waar krijg ik energie van?
Zoals hierboven al kort genoemd, krijg ik veel energie door omringt te zijn met familie en vrienden. Het geeft me vaak nieuwe inzichten of inspiratie om weer aan de slag te gaan. Daarnaast functioneert sporten voor mij altijd wel als een grote uitlaatklep. Dat gaat gepaard met het oefenen van nieuwe dingen zoals gitaar spelen of houtbewerking. Ik krijg energie van creatief zijn en dingen uitproberen, maar vooral ook van het uitdenken hoe ik dingen kan gaan doen. Verder word ik energiek wanneer ik mensen kan helpen of mensen beter leer begrijpen. Daarom spreken boeken en theorieën over gedrag van mensen mij ook erg aan.
Waarom sta ik iedere ochtend op om naar de opleiding/stage te gaan?
Ik vind het leuk om met verschillende mensen in contact te staan en bezig te zijn met het ontwikkelen van mijn eigen persoonlijkheid en skills. Hier dragen zowel de studie als stage aan bij. Daarom sta ik iedere ochtend op uit bed. Ik ben benieuwd wat ik iedere dag weer tegenkom en waar ik van kan leren.
4. Moreel kompas: Wat vind ik?
Wat vind ik er zelf van?
Belangrijke waarden voor mij zijn verantwoordelijkheid, verbondenheid, respect, familie, zelfvertrouwen, echtheid en vrijheid. Ik ga twee waarden verder toelichten namelijk respect en verbondenheid.
- Respect: Laten we als voorbeeld de situatie met het coronavirus erbij pakken. Ik vind dat iedereen de plicht heeft om aan zijn medemens te denken. In de beginfase van de situatie waren er nog veel mensen te zien die laks omgingen met de maatregelen. Zo heb ik bij mij voor het huis een BIOR-park, en tot voor-kort waren daar nog veel mensen die soms wel met z'n dertigen aan het sporten waren. Dit vind ik erg egoïstisch en niet respectvol tegenover alle mensen die wel binnen blijven zitten of die wel in gevaar zijn door dit virus. De oorspronkelijke betekenis van respect is 'omzien naar' en houdt in dat je rekening houdt met andere mensen. Dit vind ik een enorm belangrijke waarde, omdat het leven een stuk leuker en makkelijker wordt als iedereen om elkaar denkt.
- Verbondenheid: Ik zoek altijd graag de verbinding op met de mensen om mij heen. Zo bel ik standaard één keer in de week/twee weken met m'n broers, wanneer ik hen niet in het weekend zie. Voor de situatie van het coronavirus ging ik altijd naar mijn opa en oma wanneer ik thuisthuis was. Nu bel ik regelmatig met mijn familie, opa en oma en vrienden. Ik zie alleen nog mijn broer die ook in Groningen woont en nog één vriend waarmee ik aan het schaken ben. Zo wil ik het fysieke contact zoveel mogelijk beperken. Maar ik vind het belangrijk om wel in contact te blijven met iedereen, hier haal ik veel zekerheid en veiligheid uit.

5. Gedrag: Wat doe ik?
Welk gedrag laat ik zien?
Bij het model van gedragskleuren (MDI) zie ik mijzelf vooral terug in het gedragstype geel (invloed). Dit is een persoon die optimistisch, enthousiast, spontaan, creatief en positief is. Daarnaast is het een persoon die als teamplayer anderen doelen kan laten behalen. Met zijn charme, humor, zelfverzekerdheid en empathie weet hij goed te bemiddelen bij conflicten. Hij is verbaal sterk en kan als netwerker makkelijk contacten leggen. Deze kenmerken zijn in mijn ogen sterke punten. Ik herken mijzelf hierin. Maar als zwakpunt denk ik wel dat dat vooral ligt in timemanagement. Ik vind het lastig om veel stappen vooruit te denken en het overzicht te houden, daarom ben ik tijdens deze quarantaine tijd begonnen met schaken. Hiermee probeer ik mijn vermogen om vooruit te denken en mijn aanpassingsvermogen te verbeteren.
Wat is het effect van mijn gedrag?
Ik denk dat ik door het gedrag dat ik laat zien anderen kan enthousiasmeren om dingen op te pakken of taken uit te voeren. Daarnaast denk ik dat ik met mijn empathisch vermogen en humor mensen soms ook wel een hart onder den riem steken, wanneer zij het iets moeilijker hebben. Verder denk ik dat ik mensen vrij snel op hun gemak kan brengen in een gesprek en dat ik goed aanvoel hoe iemand zich voelt.

6. Omgevingsbewustzijn: Waar pas ik?
Welke mogelijkheden heb ik?
In mijn omgeving heb ik veel mensen die een management rol vervullen, zowel binnen de sportwereld als binnen het bedrijfsleven. Hier zie ik mogelijkheden in, als ik hier meer over wil weten. Daarnaast biedt de stage van HEALTH i PORT veel verschillende ingangen op het gebied van zorg en business bedrijven.
Zie ik kansen?
Ik zie genoeg kansen om mij heen om mij verder te profileren en ontwikkelen, echter weet ik niet zo goed wat ik wil. Daarom lijkt het mij juist goed om volgend jaar uit mijn routine en normale leventje te stappen hier in Groningen door naar het buitenland te gaan. Hierdoor hoop ik meer ideeën op te doen wat mij aanspreekt en dergelijke. Dit ervaar ik niet zozeer als een belemmering, maar ik merk dat ik het soms wel lastig vind dat ik niet een duidelijke richting voor mezelf weet.
Bij wie kan ik terecht?
Ik weet dat ik erg goed bij mijn familie terecht kan. Zo staan zij altijd open om even te brainstormen of mee te denken over dingen die ik zou kunnen ondernemen. Verder kan ik denk ik ook bij docenten van sportstudies vragen wanneer ik een wat specifieker plan zou hebben waar ik naartoe zou willen. Zo heeft bijvoorbeeld Ingmar de Vries al vaker aangeven dat wanneer ik graag bij een bedrijf wil kijken of meelopen hij graag een handje daarbij helpt. Zo heb ik al veel goeie en fijne mensen om mij heen die welwillend zijn om mij te helpen.
Wie ben ik als complete Sportkundige professional?
Deze vraag kan ik nog niet volledig beantwoorden voor mijn gevoel, omdat ik nog veel ga leren in de komende twee jaar van deze opleiding. Maar als ik zou kijken naar deze afgelopen twee jaar en in hoeverre ik mij tot een (complete)professional ontwikkeld heb, is daar al zeker het één en ander over te zeggen. Als ik bekijk wat ik hierboven allemaal heb neergezet denk ik dat ik goed in teamverband kan werken, waarbij niet zozeer resultaat voorop staat, maar ook het proces en hoe mensen zich ontwikkelen binnen het behalen van doelen. Ik voel mij plezierig wanneer ik andere mensen kan helpen of veel in gesprekken ben met mensen, waarbij ik nieuwe dingen leer. Ik vind het fijn om de leiding en controle te hebben en neem vaak beslissingen. Echter, ik stap soms ook op de achtergrond om dit juist door andere mensen te laten oppakken. Ik heb nog wel veel te leren over wie ik ben en wat ik wil. Hier heb ik de laatste tijd veel vragen over die ik aan mezelf stel. Maar zolang ik alles wat ik doe gewoon blijf doen, komt hier vanzelf wel wat meer duidelijkheid in.
Ik merk dat ik het idee heb dat ik niet snel genoeg vooruitga en dat ik achterloop op andere mensen. Dit is niet altijd het geval, maar soms overvalt het gevoel me zomaar. Het gevoel dat ik dingen niet goed genoeg doe of dat ik niet alles eruit haal wat ik eruit had moeten halen. Ik ben niet echt een fan van dit gevoel. Ook al zie ik de positieve kant er wel van in, het zorgt ervoor dat ik beter kijk naar situaties en mijn eigen handelen hierin, geeft het me ook veel onzekerheid over de handelingen die ik doe. Het uit zich vaak ook in de vorm van boosheid of frustratie gericht op mijzelf. Ik denk dat die boosheid voornamelijk angst is dat zich doet uiten als boosheid. Die angst komt denk ik voort uit het niet altijd weten hoe je iets moet aanvliegen, wat natuurlijk prima is, maar ook al weet ik dat je niet altijd alles hoeft te kunnen of weten overspoelt het gevoel mij alsnog. Ik ben mij tegenwoordig wel bewuster van het feit dat die boosheid of frustratie op mijzelf niet echt boosheid is, maar meer een uiting van angst van het niet weten hoe ik iets moet aanpakken. Dit was voor mij wel een belangrijke ontdekking, want ik frustreerde mij eraan dat ik soms boos of gefrustreerd raakte. Ik vind die emoties namelijk erg zwak, omdat het een tekort aan discipline betreft. Maar doordat ik de achterliggende emotie van angst eruit heb weten te vertalen, merk ik mijn gedachtes van boosheid en frustratie sneller op. Hier kan ik vervolgens op in spelen door tegen mezelf te zeggen dat het niet erg is om iets niet te weten. Ik probeer in het vervolg steeds meer dingen aan mensen te vragen en op die manier mijn onwetendheid te verkleinen.
Verantwoordingsverslag
Het verantwoordingsverslag van twee PLU's zal ik uitwerken aan de hand van de STARRT-methode. Deze methode wordt veel gebruikt bij het in kaart brengen van en reflecteren op competenties. Zie onderstaande afbeelding;

PLU11:
- De student toont kennis van ethische aspecten van het beroep en weet daarin een vertaling te maken naar zijn professionele beroepshouding.
- De student ontwikkelt een professionele beroepshouding en sportkundig vakmanschap door middel van reflectie en het kritisch volgen van ontwikkelingen in het vakgebied.
Situatie:
In de eerste periode van jaar 2 kreeg ik de opdracht om voor het vak 'Sport en Ethiek' een essay te schrijven over een ethisch dilemma. Bij deze opdracht moest ik een interview afleggen met een professional uit het vakgebied, die betrekking had op mijn essay.
Met behulp van de docent kon ik mij steeds beter verdiepen in het onderwerp en kreeg ik meer inzicht in waar ik moest zoeken. Mijn ethisch dilemma was in hoeverre ouders in hun recht staan om kinderen te beschermen tegen de buitenwereld en of dit niet ten koste gaat van de ontwikkeling van het kind. Hierbij vond ik onder andere een artikel die geschreven was door een docente op de Pabo over overbeschermende ouders en de invloed dat dat heeft op de ontwikkeling van een kind.
Taak:
Algemeen:
Ik moest contact gaan leggen met deze docente. Ik moest ervoor zorgen dat ik een interview zou kunnen afleggen en een gesprek voeren over het onderwerp. Ik, als sportkundige, moest netjes en goed voorbereid overkomen. Zo moest ik voorbereid en goed op de hoogte het gesprek in gaan. Maar ook het eerste telefonische contact moest professioneel overkomen. Ik moest dus goed op de hoogte zijn van de ontwikkelingen in dit vakgebied en waarom ik per se een interview met deze docente wilde.
Persoonlijk:
Dit was het eerste moment dat ik in contact zou komen met iemand waar ik helemaal geen netwerk of connectie nog mee had. Daarnaast was het ook iemand die zich bezighield met onderwerpen waar ikzelf veel affiniteit mee heb. Daarom wilde ik ook een goede eerste indruk maken. Verder wilde ik meer te weten komen over de stappen die zij zelf heeft gezet in haar studie en met haar werkveld oriëntatie om te kijken of dit misschien ook wel iets voor mij zou zijn.
Actie:
Ik heb een mail gestuurd, omdat ik geen telefoonnummer kon vinden. In deze mail heb ik mijzelf geïntroduceerd en uitgelegd waarom ik dit essay schrijf en wat de rol van haar als docente pedagogiek, hierin zou kunnen zijn. Daarnaast lichtte ik kort toe hoe ik bij haar gekomen was en hoe haar werk mij inspireerde om met dit onderwerp aan de slag te gaan. Uit deze mail kwam een mogelijkheid om in gesprek te gaan. Ik wilde ervoor zorgen dat ik op tijd en voorbereid aanwezig was. Ik had de locatie al meerdere keren gecheckt en wist precies waar ik moest zijn. Echter, toen het de afgesproken tijd betrof, kwam ik erachter dat ik mij op de verkeerde locatie aan het begeven was. Hierdoor kwam ik een kwartier later bij het gesprek. In de tussentijd dat ik opzoek was naar de juiste locatie, liet ik weten dat ik bij de verkeerde locatie aan het wachten was geweest en dat ik er zo snel mogelijk aan zou komen. Ik raakte in de tussentijd wel eventjes in paniek, want ik had zo gehoopt dat ik een goede eerste indruk kon maken. Maar toen het gesprek uiteindelijk begon en ik mijn excuses had aangeboden, was ze onder de indruk hoe goed ik mij had ingelezen en voorbereid op het gesprek. Ik had veel van haar onderzoeken doorgelezen en mij verdiept in de invloed van ouders op de ontwikkeling van het kind. Ik had sterke vragen opgesteld en bleef formeel tegen haar praten, daar was de situatie namelijk naar.
Resultaat:
Ik heb een erg sterk en waardevol interview kunnen afleggen, waarbij ik veel te weten ben gekomen over het onderwerp. Dit komt ook naar voren uit het cijfer dat ik gekregen heb voor het essay, namelijk een acht. Doordat ik goed voorbereid het gesprek in ging, was het een erg prettig gesprek. Ik had vaak al een idee bij de dingen die verteld werden, maar wist ook goede vragen te stellen ter verduidelijking van haar verhaal. Door het gesprek ben ik mij nog meer gaan verdiepen in het gedrag van mensen en wat de invloed is van externe factoren op hoe mensen dingen vertalen en ontvangen.
Reflectie:
De situatie waarin ik de locatie niet kon vinden en moest aangeven dat ik te laat zou zijn voor het gesprek vond ik erg pijnlijk en gênant. Echter, het gesprek was erg waardevol en leuk om te hebben. Ik heb ervan geleerd om nog beter te bekijken waar een gesprek plaatsvindt, door bijvoorbeeld de locatie op internet op te zoeken. Maar ook door het simpelweg te vragen als je de locatie niet helemaal weet. Verder heb ik ervan geleerd dat het enorm van belang is om je goed in te lezen en verdiepen voordat je het gesprek ingaat. Dit straalt veel professionaliteit uit. In het vervolg zou ik ook eerlijker zijn voordat ik een gesprek inga. Als ik de locatie niet weet en ook het zoeken op internet helpt niet, moet ik dit aangeven en eerlijk over zijn. Verder ben ik zeer tevreden met de manier waarop ik contact heb gelegd met deze professional en hoe dit contact verlopen is. Deze situatie zegt in mijn ogen veel over mijn professionele houding als sportkundige en hoe ik mij verdiep in ethische vraagstukken, die ik vervolgens met een professionele houding aanpak. Daarnaast laat het ook zien hoe ik door middel van reflectie en kritisch kijken naar ontwikkelingen in het vakgebied mij als sportkundige ontwikkel in mijn houding en algemene ontwikkeling.
Transfer:
Voor een volgende keer zou ik direct na het eerste mailcontact ook vragen voor telefoongegevens, zodat ik makkelijker kan bellen of informeren wanneer er iets gebeurt. Daarnaast zou ik het contact achteraf beter willen behouden. Nadat ik klaar was met mijn essay heb ik deze naar haar toegestuurd. Hier heb ik toen niets meer over ontvangen, achteraf had ik hier achteraan kunnen gaan en ook feedback kunnen ontvangen over de manier waarop zij dit als professional zou zien. In het moment dacht ik destijds dat ze geen tijd of interesse had om hier verder naar te kijken. Maar nu denk ik eerder dat de mail niet aangekomen is of dat deze nooit gezien is. In het vervolg zou ik hier een nette mail achteraan kunnen sturen of in de eerste mail een specifieke vraag stellen, zodat ik weet of de mail is aangekomen.
PLU12:
- De student toont zelfstandigheid, gedrevenheid en leergierigheid en weet wie hij wil zijn als sportkundige.
Situatie:
In deze huidige periode werken we allemaal (of zoveel mogelijk) vanuit huis in verband met het coronavirus. Iedere dag moet ik bezig met stage of voor de studie. Ik heb niet een plicht om op locatie te zijn en dus minder sociale controle. Dit betekent ook dat ik meer tijd heb, omdat alle reistijd en dergelijke wegvalt. Aangezien alle andere zaken als sporten, uitgaan en met vrienden eten ook wegvallen, wil ik deze periode nog sterker en gemotiveerder worden.
Taak:
Algemeen:
Ik moet nog steeds evenveel zaken en opdrachten afronden vanuit stage en studie. Er wordt verwacht dat ik alles op tijd inlever en hbo-waardige documenten in elkaar zet. Ik moet als student en sportkundige een manier vinden om dit effectief en efficiënt klaar te spelen.
Persoonlijk:
Ik wil niet alleen goede dingen inleveren en mijn studie halen. Ik wil deze periode juist gebruiken om een andere routine uit te proberen en daarin nieuwe dingen te leren. Daarbij vind ik het belangrijk dat ik een vast ritme creëer en altijd uitgerust en netjes voor de camera kan zitten, wanneer ik bijvoorbeeld een videogesprek heb.
Actie:
Ik sta iedere ochtend om half 8 op. Ik begin met een 15 tot 20 minuten yoga sessie gevolgd door nog wat losse rek- en strekoefeningen voor mijn kleermakerszit (die ik steeds beter kan) en wat krachtoefeningen. Daarna doe ik een kwartier meditatie. Ik ben bij een 21 dagen meditatie challenge aangesloten, wat betekent dat ik iedere ochtend om 8:00u een bericht ontvang met daarin de opdracht van die dag en een audiofragment voor de meditatie. De opdrachten verschillen van dag tot dag. Soms moet je een lijst maken van minimaal 50 personen die invloed op je hebben gehad in je leven. Maar een andere keer moet je een tekening maken van geld en blije mensen. Al deze opdrachten hebben een rode draad erdoorheen, wat ze allemaal waardevol maakt. Deze dagelijkse opdrachten vervul ik om half 9, waarna ik een douch neem en ga ontbijten. Tijdens het ontbijt lees ik een boek over menselijk gedrag. Zo las ik eerst een boek van "The Art of Learning~ Josh Waitzkin" en nu het boek "De logica van Geluk~ Mo Gawdat". Ik begin iedere dag met werken om half 10.
Resultaat:
Op deze manier heb ik een, voor mij, goed werkende routine opgebouwd waar ik erg tevreden mee ben. Hierdoor ga ik fit mijn dag in en ben ik erg energiek. Dit kan ik ook uitstralen naar de mensen waar ik over de laptop contact met heb. Ik heb het idee dat ik er echt lekker in zit nu. Zo kan ik erg efficiënt met mijn tijd omgaan en krijg ik veel dingen klaar op een dag. Dit is namelijk ook iemand die ik als sportkundige wil zijn. Een persoon die zich verdiept in verschillende onderwerpen, empathisch is, discipline heeft en zichzelf weet te motiveren om nieuwe dingen te leren en te doen.
Reflectie:
Ik ben zeer tevreden over de manier waarop ik om ben gegaan met het vanuit huis werken. Het is alleen nog de vraag of ik dit weet door te trekken tot eind juni/ voor onbepaalde tijd. Maar voor nu werkt het erg goed en daar kan ik erg van genieten. Het kan natuurlijk zo zijn dat het effect dat dit allemaal heeft straks minder sterk is of er niet meer is. Maar ik kom dan vast en zeker wel weer met wat nieuws. Ik heb ervan geleerd dat ik makkelijker een nieuwe routine creëer en oppak dan ik van tevoren gedacht had. Echter, het mediteren doe ik nu al gedurende 4 maanden. De yoga was dus een toevoeging. Het lezen deed ik voornamelijk in de avonden, dit is alleen verplaatst van tijd. Op die manier zie ik ook dat ik alles in geleidelijke stapjes veranderd heb tot ik op dit punt gekomen ben dat ik het kan samenvoegen tot één routine. Hieruit komt in mijn ogen sterk naar voren dat ik zelfstandig ben, gedrevenheid en leergierigheid toon en dat ik duidelijk uitstraal wie ik als sportkundige wil zijn. Namelijk, iemand die zichzelf weet te motiveren, discipline heeft en daarin anderen later ook in weet mee te nemen.
Op basis van uitkomsten A en B, maak je een POP
Aan welke 2 zaken ga jij werken de komende tijd? 2019-2020? En/of studiejaar 2020-2021?
Ik wil meer inzicht krijgen in de dingen die ik later zou willen doen. Ik heb dit afgelopen jaar en vorig jaar meegekregen hoe het is om projectmatig werk te doen, onderzoek te doen, evenementen opzetten en bijvoorbeeld werken in verenigingsverband. Echter, ik merk dat ik van al deze verschillende zaken niet echt heel erg warm-loop. Ik zou daarom de vraag: 'waar pas ik?' Beter willen beantwoorden.
Dit ga ik doen door eerst een paar stappen terug te zetten en dingen weer even in perspectief zien. Dit wil ik doen door naar Spanje te gaan en even iets heel anders te gaan doen. Iets waar ik in ieder geval affiniteit mee heb, namelijk psychologie.
Ik ben de laatste tijd ontzettend veel aan het nadenken wie ik ben en wat ik wil doen, maar ik weet het op het moment gewoon niet zo goed. Daarom wil ik blijven doen wat ik al aan het doen ben, en dat is veel verschillende dingen uit proberen. Zo ga ik binnenkort weer beginnen met houtbewerking en probeer ik weer nieuwe literatuur uit, om te lezen. Ik wil proberen meer duidelijkheid te krijgen in wie ik ben. En ik denk dat door verschillende dingen te blijven doen, ik mijzelf op een gegeven beter leer kennen in wie ik wel en/of niet ben.